x

Linnu lood

Jõulukuul said Eesti Lasterikaste Perede Liidu liikmeskonda kuuluvad pered ühe erilise üllatuse osaliseks. Nimelt kinkis Evelin Ilves kõikidele peredele tema enda sulest kirjutatud südamliku raamatu “Linnu lood”.

Raamatus on eluloolised muinasjutud, mis on sündinud päriselus Linnu tirtsupõlves Mulgimaa maakodus. Lugeja saab teada, missugused mängud ja kaaslased on tüdrukul, kelle koju teisi lapsi just tihti ei satu, sest tee lõpeb tema kodu juures otsa. Või millise pöörde võtab metsaelu siis, kui sinu isa ootamatult presidendiks valitakse.

Evelin Ilves on aga ise öelnud: “Mulle on need lood kallid ja usun, et lugude jutustamine on tore viis käivitada lugejate-kuulajate fantaasia ja päästa neid vabana rändama oma isiklikku maailma, mida raamatud meile nii lahkesti kingivad”. Raamatus on kokku 16 lugu, mille igas loos on päriselt juhtunud sündmus, aga ka midagi mõtlemapanevat ja harivat. Pildid on joonistanud Catherine Zarip.

Lisaks südamlikule kingitusele, milleks oli enam kui 1600 raamatut, külastas Evelin kolmanda advendipäeva hommikul Viljandimaa peresid. Oli üks pühadehõnguline ja meeldejääv pühapäev, üheskoos küpsetati pehme maius, räägiti vahetuid köögijutte, saadi osa paeluvast muusikast, kuulati lugusid raamatust ning soovi korral oli võimalik paluda isiklik pühendus ka raamatusse.

Jagame teiega ka Evelini pehme piparkoogi retsepti

5 dl keefiri või hapupiima

4 dl suhkrut (pruun on parem!)

7 dl nisujahu ,1 sl söögisoodat + natuke sidrunimahla

2 tl jahvatatud nelki

3 tl kaneeli

1 dl õunamoosi ja 2 dl külmutatud või värskeid pohli

150 g sulavõid

Toorjuustukreem:

400 g maitsestamata toorjuustu

3 dl tuhksuhkrut

1 tl vanillsuhkrut

Sega keefir või hapupiim suuremas kausis suhkruga. Seejärel sega hulka kuivained (jahu, sooda, nelk ja kaneel). Kui tainas on ühtlane, lisa ettevaatlikult juurde moos ja pohlad ning kõige lõpus sulatatud või. Kasuta küpsetamiseks kas lahtikäivat koogivormi (saad paksema piparkoogi) või laota tainas kõrgete servadega suurele, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200kraadises ahjus 30-40 minutit. Kontrolli tikuga küpsust. Lase valmis koogil jahtuda. Kreemi valmistamiseks sega toasoe toorjuust tuhk- ja vanillsuhkruga, maitsesta soovi korral kange alkoholiga. Kata pehme piparkook toorjuustukreemiga ja kaunista hakitud pähklite, kuivatatud puuviljade, värskete marjadega. Naudi pehmet jõulumaitset!

19.12.2018